Recetas

> TRINXAT DE MUNTANYA

Ingredients
Per a 4 persones
1 col d'un quilo aproximadament
5 patates mitjanes
4 alls
8 talls de cansalada fresc
aoli d'oliva,
sal i pebre negre
Pebre vermell

Elaboració

Per començar tallem la col a trossos, pelem i tallem la patata també a trossos i ho fem bullir tot al voltant d'una hora, que quedi ben tou.

Tallem la cansalada i la saltem fins que quedi ben rossa, cruixent. La reservem anant amb compte d'eliminar tot el greix que poguem. A la mateixa paella hi tirem un raig d'oli d'oliva i els alls picats, quan comencin a agafar color hi aboquem la col i la patata que haurem escorregut prèviament i anirem aixafant-ho tot i mesclant fins que quedi una pasta de col i patata amb els mínims trossos grans, com un mal puré amb entrebancs.

No caiguem en l'error de passar-ho per la batedora, la gràcia del trinxat és aquesta textura amb un toc casolà, irregular, imperfecte. Ho rectifiquem de sal i pebre i ho servim amb una mica de bon gust: fent una base amb el trinxat i tirant-hi per sobre la cansalada. El comensal ja ho mesclarà al seu ritme.

Abans de portar-ho a taula hi podem espolsar opcionalment una mica de pebre vermell, picant o no, segons el nostre gust.
> LA SOPA DE CEBA

1/2 k de cebes
1/2 litre de brou vegetal
una llesca de pa per persona
formatge gruyère (o el que tingueu a mà)
oli
sal

Elaboració


Peleu les cebes ; talleu-les per la meitat i després, toscament, a mitges llunes. Poseu una cassola al foc amb un raig d'oli.
Escalfeu el brou. Quan la ceba sigui transparent però no rossa, incorporeu el brou a la ceba i deixeu que tot plegat cogui durant uns 15 minuts. Repartiu la sopa en bols. Torreu les llesques de pa. Poseu-ne una sobre cada bol, damunt la sopa.
Afegiu el formatge ratllat per sobre de la llesca. Gratineu al forn fins que el formatge s'hagi daurat.